top of page

Droger ur ett socialt perspektiv

 

Individer som brukar narkotika påverkas direkt av detta eftersom i princip all narkotika är beroendeframkallande. Många tror att cannabis är en ofarlig drog och därför är den en av de mest utbredda narkotikapreparaten, men cannabis skadar både hjärnan och kan även vara en inkörsport till tyngre droger. Narkotika är olagligt eftersom det har så farliga effekter på hjärnan och kroppen och kan leda till ett väldigt svårt beroende. Droger som kokain, ecstacy, amfetamin, herion och morfin kan leda till ett oerhört försvårat liv och kan även orsaka en människas död. När en person brukar dessa typer av narkotika kan hen inte leva ett normalt liv, som att gå i skolan eller sköta ett jobb och detta påverkar personen svårt och även hens närstående. Narkotika är därför ett problem ur ett socialt perspektiv eftersom det försätter individer i dåliga sociala situationer och även definitivt ger dem sämre social status. Samtidigt som det finns normer bland ungdomar att det kan vara coolt med droger så är den mer utbredda uppfattningen i vuxenvärlden att den som har ett narkotikaberoende är en dålig individ som inte kan ta hand om sig själv och har man en gång levt med ett beroende är det inte bara svårt att komma ur själva beroendet utan också den sociala bilden som “den beroende”, “missbrukaren”, “knarkaren”. Sällan tar samhället hänsyn till att risken för att bli beroende av narkotika har väldigt mycket med klass och förutsättningar att göra.

 

Hur är det då med tobak och alkohol? Tobak blir mindre accepterat i samhället för varje dag som går eftersom man hela tiden blir mer och mer medveten om hälsoriskerna som det innebär. Å andra sidan dömmer samhället en rökare inte alls lika hårt som en missbrukare av narkotika, och detta kan har och göra med att en rökares beroende inte påverkar hjärnan på det sättet som narkotika gör. Det betyder att en person som röker tobak fortfarande kan vara högutbildad och sköta ett komplicerat jobb eftersom hjärnan inte drabbas på det sättet av beroendet.

Alkohol är den mest socialt accepterade drogen som finns i samhället i dag, och enligt normen ska alla vuxna människor kunna ta ett glas vin till middagen för njutning och ingen ska kunna höja på ögonbrynet för det. Men alkohol är också i ganska stor utsträckning ett socialt problem. Både många våldsbrott och trafikolyckor sker i samband med alkohol och den som konsumerar för mycket alkohol kan också vänta sig fysiska konsekvenser. Beroendesjukdomar kan också utvecklas av alkohol, så kallad alkoholism. Många påstår att om alkohol skulle upptäckas idag så skulle det också vara olagligt på grund av dess hälso- och sociala konsekvenser. Men å andra sidan är det svårare att bli beroende av alkohol än narkotika och det krävs betydligt mer av alkohol för att det ska vara lika farligt som en dos av narkotika. Viss forskning menar även att lite alkohol kan vara bra för kroppen. Detta bidrar till det generellt positiva förhållningssättet gentemot alkohol.

 

av Maja Löfvenberg, SA14B

bottom of page